ponedeljek, 1. april 2013

RECIKLIRANJE

Ojla!

Mislim, da je/ga ni ustvarjalke/ca, ki ne bi imel vsaj enkrat težave z rezalnimi šablonami Marinne design (M.D.). Nekatere šablone imajo namreč toliko majhnih detaljev, da se papir dobesedno zagozdi med reliefe, kateri zaradi pritiska izrežejo papir v neko obliko.Pri rezalnih šablonah M.D. je pomanjkljivost, da nimajo drobnih luknjic, skozi katere bi lahko s kako špičasto zadevo zbezali te izreze iz šablon. Zato je na netu vse polno nasvetov, kako s čim manj truda in škode izrezke spraviti iz šablon.
Med drugim svetujejo, da v izrezek zapičijo šivanko ali zobotrebec in ga dvignejo iz šablone. Meni to ni všeč, saj lahko izrez poškodujem, ker sem pač nestrpna, pa tudi akvarel papir, ki ga uporabljam za osnove, odtiske in rezanje se zelo rad tako zatakne v šablono, da se vse prevečkrat strga ali deformira.
V naslednjem nasvetu predlagajo da izrez, skupaj s šablono spustijo večkrat čez rezalno napravo (hrošč, sizzix)-nekateri to naredijo tudi po 6x!!!. Si zamislite serijo npr. 100-ih vabil z metuljem M.D.? In vse poslano 6x skozi valje sizzixa? Aja, sem pozabila še navesti, da ob tem svetujejo tudi obračanje rezalnega sendviča-1x z rezilom navzdol, nato obrat z rezilom navzgor. Še dobro, da nikoli nisem delala 100 vabil, kajti samo za obračanje in valjanje naprej/nazaj bi porabila olala časa. Da povzamem: ta nasvet je dober ob majhni potrebi po izrezkih, ki se težko ločijo iz šablon.
V navodilih za uporabo šablon M.D. svetujejo naj med šablono in papir položimo viskozno tkanino. Ta nasvet bi bil super, če bi imela toliko odpadne viskoze na zalogi. Pa je nimam, vsaj za uničenje ne. Jo raje recikliram v druge uporabne stvari, ali pa podarim Karitasu. Je pač predraga za rezanje. Prav tako se mi zdi predraga uporaba folije za živila (sprobano in deluje, samo malce nerodno je, ker se lepi sama nase), ali folije za plastificiranje, pa tudi, če je ta kupljena v Hofru.

No, pa sem končno prišla do bistva, ki je tudi naslov današnje objave:

 Zakaj bi kupovala, če lahko recikliram!!!

In, kaj bom reciklirala? Tiste male, šumeče vrečke, ki jih v trgovinah dajo za povrh, pa zaščitno folijo, v katero so -namesto stiropora- vse pogosteje zaviti aparati. Ta folija je zelo hvaležen material za recilkiranje, še posebej, ker se jo lahko reciklira tudi 2x zaporedoma. Pa še težav z ločevanjem izrezkov iz šablon je občutno manj. Ah, res je lep dan.
Evo, tako zgleda ves postopek:
Marianne Design Creatables Die - Cross LR0252
 Šablono vedno obrnem navzgor in se izognem fazi obračanja rezalnega sendviča. Čez valje pošljem sendvič  max. 2x, kar zadostuje, da se papir izreže.

 Ko sem dvignila rezalno ploščo, se je premaknil tudi papir-se vidi, da je kar sam odstopil iz šablone.

Ker pa ta šablona tudi embosira, sem tudi embosirala-skupaj z vrečko. Že prej sem tudi odvila zgornjo ploščo (TAB2) z multifunkcijske plošče, da jo sedaj lahko brez kompliciranja kadarkoli in hitro odstranim, ko želim embosirati z uporabo silikonske in črne plošče. Škoda, ker se na sliki ne vidi, kako lahko sem ločila izrezek iz šablone. Se pa vidi, da je lepo embosiralo, a ne?

Poskusila sem s še drugo šablono, s katero sem imela težave:
Marianne Design Creatables Dies - Petra's Square Frames LR0234
Ta izrez je samo izrezan in embosiran, nisem nič polagala vmes.

Tukaj sem med šablono in papir vstavila vrečko. Embosing se mi še vedno zdi zelo lep.

Tukaj pa sem dala zaščitno folijo. Embosing je malce slabši, vendar mislim, da bi se dalo popravit, če bi še drugič poslala embosirni sendvič skozi valje. Pa vidi se relief od folije-papir ni čisto gladek.

 Tako pa izgleda ta zaščitna folija, ki je ostala. 

Lahko še jo 1x reciklira, kot sem reciklirala snežinke na teh voščilnicah:
Marianne Design Creatables Die - Finnish Ice Star - LR0125Če pa želim folijo večkrat uporabiti, jo premažem z začasnim lepilom:
Marabu-Fixo gum rubber cementIzrežem skupaj s folijo, z lepljivo stranjo na šabloni, čez pa papir. Ko odstranim izrezek, folija ostane v šabloni, da mi naslednjič ni potrebno polagati folije ali vrečke. Če pa se naveličam, ali se folija natrga, jo preprosto potegnem iz šablone, ostanke lepila pa odstranim z zobotrebcem.


Tako, roman je končan, upam, da je nasvet koristen.

Do naslednjič lep pozdrav
Škrga
5 komentarjev:

 1. super uporabna zadeva! hvala ker si delila z nami. lp

  OdgovoriIzbriši
 2. Hvala. To mi bo prihranilo veliko časa in truda. Lp

  OdgovoriIzbriši
 3. O draga moja, tole si pa naredila dobro delo, in nam postregla s tako izčrnimi naveti.
  Hvala ti. Lp

  OdgovoriIzbriši
 4. Tok tok na mojem blogu te čaka nagrada)
  Želim ti lep dan.

  OdgovoriIzbriši
 5. Hvala ti lepa. Sem že mislila zabrisat Marinne šablone v kontejner. Počasih že izgubljam živce z njimi. Bom probala še tvoj sistem, drugače pa... Sizzyx šablone so zakon, samo premalo jih je. Javim, če uspe. Mimogrede - že kar nekaj časa spremljam tvoj blog in moram reči, da je zelo zanimiv. Čao

  OdgovoriIzbriši